Politică privind prevenirea și combaterea spălării banilor și cunoașterea clientelei

Prezenta Politică privind prevenirea și combaterea spălării banilor și cunoașterea clientelei are ca scop informarea clienților CHIDORI TECHNOLOGIES S.R.L. și asigurarea desfășurării procedurilor de prevenire și combatere a spălării banilor, respectiv de cunoaștere a clientelei, în conformitate cu dispozițiile Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative („Legea 129/2019”) și ale celorlalte reglementări naționale și internaționale aplicabile.​

Termenii și expresiile scrise cu majuscule în prezenta Politică privind prevenirea și combaterea spălării banilor și cunoașterea clientelei vor avea înțelesul atribuit în Condițiile de Utilizare publicate pe Website-ul Societății.

Informațiile prezentate în continuare se referă în principal la:

  • definiții ale unor termeni relevanți;
  • Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB);
  • Politica Chidori Technologies SRL de prevenire a spălării banilor;
  • cunoașterea clientelei.

1. Definiții

Spălarea Banilor – reprezintă infracțiunea prevăzută de articolul 49 din Legea 129/2019: deghizarea sub o aparență de legalitate a unor profituri obținute ilegal. Se realizează în trei etape:

  • Plasarea: debarasarea fizică de veniturile obținute din activități infracționale (e.g. prin depuneri de numerar/ bitcoin);
  • Stratificarea: separarea veniturilor ilicite de sursa lor prin tranzacții complexe de Criptomonedă;
  • Integrarea: atribuirea unei aparențe de legalitate fondurilor ilicite. Moneda Fiduciară/ Criptomoneda este retrasă din rețeaua bitcoin și plasată în economie sub forma unor câștigurilor normale.

Finanțarea Terorismului – reprezintă infracțiunea prevăzută de articolul 36 din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului: colectarea sau punerea la dispoziţie, direct ori indirect, de fonduri, licite sau ilicite, cu intenţia de a fi folosite sau cunoscând că acestea urmează a fi folosite, în tot ori în parte, pentru săvârşirea actelor de terorism sau pentru susţinerea unei entităţi teroriste.

Entitate Raportoare – reprezintă persoana juridică care are obligația de a lua măsuri cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, în conformitate cu dispozițiile Legii 129/2019. Potrivit articolului 5 alin. (2) din Legea 129/2019, CHIDORI TECHNOLOGIES S.R.L. are calitatea de enitate raportoare.

Beneficiar Real – orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă Clientul şi/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate.

Cunoașterea clientelei – măsuri de verificare a identității Clientului, a scopurilor pentru care tranzacționează, a identității beneficiarilor reali ai tranzacțiilor efectuate de Client și a oricăror altor informații necesare pentru raportarea tranzacțiilor suspicioase sau pentru raportarea tranzacților care depășesc suma de 10.000 Euro (sau echivalentul în lei).

Client/ Clientelă – orice persoană fizică, juridică sau entitate fără personalitate juridică cu care entităţile raportoare desfăşoară relaţii de afaceri ori cu care desfăşoară alte operaţiuni cu caracter permanent sau ocazional. Se consideră client al unei entităţi raportoare orice persoană cu care, în desfăşurarea activităţilor sale, entitatea raportoare a negociat o tranzacţie, chiar dacă respectiva tranzacţie nu s-a finalizat, precum şi orice persoană care beneficiază sau a beneficiat, în trecut, de serviciile unei entităţi raportoare.

Tranzacție Suspectă – tranzacție în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că are ca obiect bunuri provenite din săvârșirea unei infracțiuni/ respectiv că cel care tranzacționează sau reprezentantul său nu este cine se pretinde a fi; în orice alte situaţii sau cu privire la elemente care sunt de natură să ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivaţia tranzacţiei, cum ar fi existenţa unor anomalii faţă de profilul clientului, precum şi atunci când există indicii că datele deţinute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar Clientul refuză să le actualizeze ori oferă explicaţii care nu sunt plauzibile.

Persoane Expuse Public – persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante, fiind incluse în lista de la articolul 3 din Legea 129/2019.

2. Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor („Oficiul”)

ONPCSB este Unitatea de Informații Financiare a României (FIU) și este subordonată direct Guvernului României. Obiectivul principal al Oficiului este acela de a preveni și combate spălarea banilor prin analiza aprofundată a informațiilor și rapoartelor furnizate de entitățile raportare, respectiv prin notificarea de către autorități în ipoteza existenței unor suspiciuni rezonabile cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului.

În calitate de entitate raportoare, CHIDORI TECHNOLOGIES S.R.L. are obligația de a furniza Oficiului rapoarte cu privire la tranzacțiile suspecte sau a tranzacțiilor a căror valoare este de cel puțin 10.000 Euro (sau echivalentul în lei).

ONPCSB este îndreptățită să solicite orice fel de informații de la CHIDORI TECHNOLOGIES S.R..L care ar putea avea relevanță în prevenirea și combaterea terorismului, iar aceasta este obligată să pună la dispoziția Oficiului aceste informații, în conformitate cu prevederile legale.

3. Politica CHIDORI TECHNOLOGIES S.R.L. de prevenire a spălării banilor

Politica definește elementele și măsurile ce vor fi avute în vedere de către personalul Societății în scopul de a identifica, cuantifica și diminua riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului prin intermediul serviciilor oferite de aceasta.

Societatea are implementate instrumente și aplicații adecvate de monitorizare a tranzacțiilor efectuate prin intermediul ATM-urilor sale / Website-ului. Acestea permit Societății să efectueze verificări asupra tranzacțiilor și să identifice eventualele relații de afaceri suspecte. În aces sens, sunt utilizate anumite alerte care se activează la momentul semnalării unor activități suspecte în conturile Clienților. Totodată, personalul Societății se asigură că istoricul tranzacțiilor efectuate prin intermediul ATM-urilor/ Website-ului este stocat în mod corespunzător.

Sistemul informatic de monitorizare existent folosește parametrii adecvați, definit pe baza standardelor naționale si internaționale, respectând în același timp instrucțiunile emise de către ONPCSB.

4. Cunoașterea Clientelei

Cunoașterea Clientelei este mijlocul principal prin care se realizează politicile de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Prin verificările întreprinse cu ocazia exprimării intenției Clientului de a tranzacționa prin intermediul ATM-urilor/ Website-ului pot fi identificate potențialele tentative de efectuare a unor tranzacții suspecte și, în consecință, se poate preveni în mod eficient activitatea infracțională.

Având în vedere prevederile Condițiile de Utilizare ale Chidori Technologies S.R.L., Clienții pot tranzacționa numai în limitele indicate. De asemenea, este interzisă tranzacționarea prin intermediul ATM-urilor/ Webiste-uluiaparținând Societății de către persoanele expuse public.

De asemenea, Societatea efectuează următoarele tipuri de activități în vederea respectării legislației privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului:

  • Îngheață (blochează) fondurile și tranzacțiile adreselor bitcoin provenite din „blacklist” (e.g: darkweb);
  • Monitorizează video 24/7 ATM-urile noastredeținute, acestea fiind plasate în spații comerciale; / Monitoriează în permanență activitatea Website-ului pentru a identifica orice activitatea care este contrară legislației privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului;
  • Păstrează un istoric al tranzacțiilor;
  • Analizează modele comportamentale din activitățile tranzacționale;
  • Analizează informații cu privire la plată;
  • Dezvoltă continuu platformele IT pentru a identifica și preveni utilizarea mai multor conturi de către aceeași persoană;
  • Solicită Clienților informații suplimentare în cazul în care există tranzacții suspecte;
  • Furnizează rapoarte autorităților competente și sesizează organele penale, atunci când este cazul;
  • Suspendă sau închide conturile atunci când Societatea are suspiciunea rezonabilă că sunt utilizate în legătură cu activități ilicite.